De Euro

Als 23 jarige, weet ik eigenlijk niet beter. Het verdienen van en het belasting betalen over de euro. Ik ontving mijn eerste salaris na een week folders lopen, bijna precies, 10 jaar geleden.

Vanaf de wisseling van de gulden naar de euro hoor ik mijn familie en kenniskring klagen. ‘We zijn bestolen!’ Ik dacht altijd, ach zeur niet zo. De euro zorgt voor enorme kansen voor ons. Transparantie en stabiliteit in de prijzen en het wegvallen van transactiekosten.

Het zal wel

Gelukkig voorziet de Europese Unie mij van geruststellende woorden.
“Bovendien heeft een studie aangetoond dat veel consumenten er al voor de overgang van overtuigd waren dat de prijzen zouden stijgen of in hun nadeel zouden worden afgerond. Het lijkt erop dat deze verwachtingen een grote invloed hebben uitgeoefend op hun daaropvolgende waarnemingen. Tot slot herinneren veel consumenten zich nu een prijsniveau in hun nationale munt dat “in de tijd bevroren” is en naarmate de tijd verstrijkt steeds minder realistisch wordt.”
En natuurlijk:
“Qua omvang is het eurogebied vergelijkbaar met de Verenigde Staten.”

Het nadeel

Op de website van de Europese Unie zijn helaas geen nadelen te vinden van een monetaire unie. Gelukkig snap ik zelf wel het een en ander van macro economie. Bijvoorbeeld het nadeel: het verlies van de tool ‘flexibele wisselkoersen’, wanneer de economieën van twee (of meer) landen in een andere ontwikkelingsfase zitten.

De uitleg

Stel: de productiviteit van land A groeit sneller dan die van land B. Wanneer land A en B de tool ‘flexibele wisselkoersen’ kunnen inzetten, wordt de munt van het productiefste land geapprecieerd. Dit zorgt er voor dat er weer een marktevenwicht ontstaat. Andersom is het zo, dat de munt minder waard wordt in het andere land. Deze munt is dan ineens interessant om handel mee te bedrijven waardoor de vraag stijgt naar die munt.

Beste mede-kapitalisten. Marktevenwicht. Daar gaat het allemaal om. Toch? Hoge vraag, prijzen stijgen. Lage vraag, prijzen dalen.

Een optimaal valutagebied (Google Robert Mundell eens) is hartstikke leuk ja. Dan moeten de deelnemende landen wel dezelfde conjunctuur hebben! Nederland en Duitsland passen prima bij elkaar, maar kom op, 18 landen?

Tot slot

Het houden van de euro is onhoudbaar voor Nederland. Wij willen aan de ene kant solidair met de rest van Europa zijn, maar aan de andere kant willen we niet dat ons spaargeld en onze zuurverdiende pensioenen de economie van Spanje en Griekenland in gepompt worden.

We staan nu op een splitsing waarin aan de linkerkant: het aanhouden van de euro enorm veel geld blijft kosten met nog geen zonnige uitweg in zicht. Aan de rechterkant, we stoppen met de euro wat ook enorm veel geld kost, maar in ieder geval weer marktwerking realiseren.

Ik ben benieuwd wat Den Haag voor ons gaat doen. Ik verwacht eigenlijk niets. Wellicht moeten we het toch maar zelf doen? Maar ja, wat doe je er aan? Weet jij het?

Eenvoudig het archief doorzoeken

Nieuwste artikelen