In deze driedelige serie behandelen we de kracht en noodzaak van video (en vloggen) in de huidige marketingmix, geschreven door de kersverse junior marketeer; Marcel Kramer. In elk artikel wordt er een aspect uitgelicht rondom de marketing van video, de aspecten zijn; vloggen, sociale media en adverteren.

Het opkomende fenomeen vloggen, een samenvoeging van de woorden ‘’video’’ en ‘’bloggen’’, is een hit op het internet. Een vlog wordt voornamelijk ingezet om visueel je dag te laten zien in een video.

Vloggen is meer werk dan je denkt, het is een manier van een verhaal vertellen door middel van het simpelste camerawerk maar op een professionele manier. Vloggen zorgt er voor dat de afstand tussen jou en de persoon die je probeert te bereiken korter is, door het dus erg simpel te houden.

Er zijn twee soorten vlogs: de eenling en zijn camera die zijn dag laat zien of het commerciële PR-filmpje.

 

De bekendste persoon in Nederland die vlogt is Enzo Knol. Op YouTube heeft hij 1,5 miljoen abonnees, daarmee is hij de grootste van heel Nederlandstalig YouTube. Elke dag laat hij door zijn cameralens zien wat hem allemaal bezighoudt die dag, of alles even boeiend is om te zien, laat ik aan jou over.

Nu wil ik geen reclame maken voor Enzo, hij heeft wel genoeg abonnees op YouTube, daarentegen kan ik ze hard gebruiken. Op mijn eigen YouTubekanaal genaamd SMAF vind je ook vlogs, maar gelukkig niet dagelijks, alleen van speciale events zoals Firstlook, de examenreis naar Albufeira, trip naar Barcelona, etc. Neem gerust een kijkje via deze link: https://www.youtube.com/SMAFGameplay

Nu hoor ik je al denken; ’’Dat vloggen klinkt wel heel afgezaagd, waarom zou ik iemands leven willen volgen die ik niet ken en waar zit hier de kracht van in?’’ Dit eerste type vlog is puur voor vermaak en is alleen boeiend als je fan bent van de vlogger. Maar bedrijven pakken ook steeds vaker de camera om te laten zien wat ze in huis hebben, niet omdat hun werknemers zulke boeiende levens hebben in tegenstelling tot de individuele vlogger maar om het bedrijf in een goed daglicht te zetten op een moderne manier.

Een mooi voorbeeld hiervan is Albert Heijn. Op hun Facebookpagina, en YouTubekanaal genaamd Appie Today, vind je vele video’s in vloggende stijl. Zo hebben ze de serie ‘’Robin zoekt ’t uit’’ waarin Robin actuele zaken onderzoekt die betrekking hebben op de Albert Heijn in een vlog. Zo was er laatst een hagedis gevonden in een zakje sla bij de Albert Heijn, op het eerste gezicht mogelijk schadelijk voor het imago van de Albert Heijn maar zij herpakken zichzelf door Robin langs te laten gaan bij de leverancier en toe te lichten hoe het heeft kunnen gebeuren. Tevens waarborgen ze de kwaliteit van de sla met argumenten. Zie hier de vlog:

Met vloggen zijn de mogelijkheden dus eindeloos, een manier van video die simpel, persoonlijk en geschikt is voor bijna alle kanalen, behalve Dumpert, daar zijn ze er geen fan van, maar daar meer over in deel 2 van deze serie.

Dus pak die camera, richt hem op jezelf en ga die wijde wereld in, laat zien wat je doet en wie je bent. Geen behoefte om het zelf te doen? XY Marketing Solutions biedt een service waarin het voor u gedaan wordt! Hierbij wordt een goed verzorgd promotiefilmpje gemaakt die in de hedendaagse samenleving van ‘vloggende’ maatschappij past.

Meer weten? Neem contact met ons op!