FestivalInfo: heroveren van marktaandeel na de pandemie

Doelstellingen:
>Omzetverhoging
>Data-gedreven inzicht
>Marketingoptimalisatie

Dit is FestivalInfo

Geboren uit een passie voor muziek, werd FestivalInfo in 2001 gelanceerd door Rob van der Zwaan als een hobbyproject. Het groeide uit tot de grootste en meest bezochte festivalwebsite van Nederland en Vlaanderen, een echte ‘household name’ onder festival- en concertbezoekers. FestivalInfo en haar zusterwebsite Podiuminfo.nl, opgericht in 2005, zijn toegewijd aan het bieden van een compleet en betrouwbaar overzicht van muziekfestivals, concerten en evenementen in Nederland en België, in alle soorten en maten en over diverse muziekgenres.

De websites staan bekend om hun betrouwbare informatie, waarbij alleen bevestigde festival en podia data worden gepubliceerd. Het succes van FestivalInfo is mede te danken aan een toegewijde groep muziekliefhebbende vrijwilligers die bijdragen aan de site, van het bouwen en leveren van informatie tot het schrijven van recensies. Deze gemeenschap van muziekenthousiastelingen vormt het hart van FestivalInfo, waardoor het een unieke en authentieke bron is voor muziekliefhebbers.

Andere branche, dezelfde uitdaging

FestivalInfo.nl, een toonaangevend platform voor festivalinformatie, stond voor een aanzienlijke uitdaging: herstel na een turbulente periode. Deze situatie vereiste een vernieuwde marketingstrategie, een uitdaging die veel organisaties in vergelijkbare omstandigheden tegenkomen. XY Marketing Solutions (XYMS) herkende de noodzaak van een strategische heroriëntatie om de merkbekendheid te verhogen en nieuwe leads te genereren.

Net als veel andere bedrijven die een herstelperiode doormaken, moest FestivalInfo.nl zich opnieuw positioneren in een snel veranderende markt. De aanpak van XYMS, gericht op het identificeren van de kernproblemen en het ontwikkelen van een op maat gemaakte strategie, was cruciaal voor het herstel en de groei van FestivalInfo.nl. Deze case benadrukt het belang van flexibiliteit en gerichte strategieën in marketing, vooral in tijden van herstel en verandering.

Marketingmanagement: vind je weg omhoog met marketing

De Challenge van FestivalInfo

FestivalInfo, ooit een bloeiend epicentrum voor muziekliefhebbers, stond voor een enorme uitdaging toen de COVID-19-pandemie de wereld trof. De crisis veroorzaakte een abrupte stopzetting van live-evenementen, wat een directe impact had op de kernactiviteiten van de website. Dit resulteerde in een sterke daling van zowel bezoekersaantallen als advertentie-inkomsten. Geconfronteerd met deze ongekende situatie, moest FestivalInfo drastisch inkrimpen, van een dynamisch team van twaalf naar een eenmanszaak. Deze verandering bracht de dringende behoefte aan een herziening van de marketingstrategie en een nieuwe benadering voor bedrijfsgroei met zich mee.

XYMS als partner: samen herrijzen na een uitdagende periode!

Het Projectteam van XYMS

Voor de uitdagingen van FestivalInfo stelde XYMS een deskundig team samen. Sander Bogaard, als Marketingbegeleider, leidde het project met zijn diepgaande kennis van strategische marketing. Tarik Azouagh, de Data Manager, speelde een cruciale rol in het opzetten van de meetinstallatie van de FestivalInfo website. Sander werkte samen met de eigenaar van de FestivalInfo aan het ontwikkelen van een robuuste strategie om het bedrijf te revitaliseren en toekomstbestendig te maken.

 • Sander - Marketingbegeleider

  "Dit is een erg leerzaam project waarin een product centraal staat dat me dicht bij het hart staat!"

 • Tarik - Data Manager

  "Op data gebied een project waarbij we onze leefregel: de klant beter maken in marketing waar maakte. Na het opzetten van de eerste meetinstallatie is FestivalInfo zelf aan de slag gegaan met het meten van de andere websites"

festivalinfo xyms stappenplan

De Oplossing voor FestivalInfo

Het projectteam van XYMS, geleid door Sander Bogaard, ontwikkelde een veelzijdige oplossing voor FestivalInfo, gericht op het herstellen en versterken van de positie van de website in de post-COVID-19 muziekbranche. De oplossing bestond uit verschillende sleutelcomponenten, elk ontworpen om specifieke uitdagingen aan te pakken en nieuwe kansen te benutten.

Strategische Marketingcoaching: De eerste stap was het bieden van intensieve marketingcoaching aan de eigenaar van FestivalInfo. Door maandelijkse meetings van 2,5 uur, werd de eigenaar begeleid door het strategische marketingcanvas. Deze sessies waren cruciaal voor het identificeren van zowel kansen als bedreigingen in de markt. Het resulteerde in waardevolle nieuwe inzichten voor zowel de eigenaar als de marketingcoach, en hielp bij het vaststellen van een duidelijke SWOT-analyse en bijbehorende strategie.

Managementinformatiesysteem: Een kernprobleem voor FestivalInfo is het gebrek aan gecentraliseerde managementinformatie. XYMS pakt dit aan door een managementdashboard te implementeren. Dit systeem biedt inzicht in cruciale data, zoals inkomstenbronnen, bezoekersgedrag, en de effectiviteit van verschillende marketingkanalen. Dit stelt FestivalInfo in staat om data-gedreven beslissingen te nemen en hun marketingstrategie te optimaliseren.

Marketinguitvoeringsplan: Vanaf 1 september 2023 begon de uitvoering van een gedetailleerd marketingplan, in samenwerking met de marketingcoach. Dit plan richtte zich op het aanpakken van de geïdentificeerde zwaktes, zoals het gebrek aan managementinformatie en de beperkte juridische capaciteit. Het plan omvatte ook strategieën voor het verbeteren van de planning en organisatie binnen de eenmanszaak.

Analyse en Optimalisatie: Een belangrijk onderdeel van de oplossing is het continu analyseren en optimaliseren van de marketingactiviteiten.

Door deze gecombineerde aanpak kan FestivalInfo niet alleen de onmiddellijke uitdagingen van de pandemie aanpakken, maar ook een solide basis leggen voor toekomstige groei en succes.

FestivalInfo x XYMS

De samenwerking tussen FestivalInfo en XYMS heeft geleid tot een indrukwekkende ommekeer. Dankzij de strategische inzichten en data-gedreven aanpak van XYMS, heeft FestivalInfo zijn positie in de muziekbranche aanzienlijk versterkt. De resultaten spreken voor zich: verbeterde marketingefficiëntie, verhoogde omzet en een duidelijker inzicht in de markt. Deze succesvolle samenwerking is een belofte voor verdere groei en innovatie, waarbij beide partijen uitkijken naar het voortzetten van deze vruchtbare samenwerking.

Ook benieuwd naar onze impact op jouw marketingactiviteiten?

  Sander-Bogaard

  • Effectief aangestuurde marketingafdeling
  • Mis geen kansen met het uitgebreide XY Marketing Model
  • Toegang tot onze slimme tools & heldere dashboards
  • Meer impact door innovatie van jouw marketing