Marketing voor scale-ups

Jonge bedrijven beginnen vaak te kraken wanneer er gegroeid wordt. Scale-ups hebben immers andere uitdagingen dan startende bedrijven. Wij weten hoe je met efficiënte marketing deze uitdagingen de baas kan worden.

Marketing voor scale-ups is een van de specialismen van XY Marketing Solutions. Bedrijven die door willen groeien komen vrijwel altijd een moment tegen waarop ze zichzelf opnieuw moeten uitvinden of waarop ze ontdekken dat ze te groot zijn geworden voor hun manier van werken. Het belang van marketing verandert op dat moment van ‘doen wat we altijd deden’ naar ‘wat willen we eigenlijk bereiken en hoe willen we bekend staan?’. XYMS staat scale-ups graag bij in die spannende en interessante fase van doorgroeien en volwassen worden als organisatie.

Marketingstrategie voor scale-ups

De scale-up-fase van een organisatie is een ideaal moment om (opnieuw) na te denken over marketingstrategie. Het bestaansrecht van de organisatie is bewezen, er is vraag naar de producten of diensten die de organisatie aanbiedt en het bedrijf is in staat verplichtingen na te komen. Nu is het zaak op te schalen, bijvoorbeeld naar nieuwe markten of door de productie op te voeren. XYMS helpt scale-ups in deze fase door middel van verschillende werksessies die als doel hebben de meest kansrijke marketingstrategie te identificeren passend bij de groeiambities. Een aantal van de onderwerpen die aan bod komen tijdens deze werksessies voor scale-ups zijn: missie, externe en interne omgeving, marktsegmenten en proposities.

Lees meer over onze diensten op het gebied van marketingstrategie

Voorbeeld: marketingstrategie voor online kozijnenverkoper

Een scale-up die wij hebben geholpen aan een nieuwe marketingstrategie is een online kozijnenverkoper. De organisatie had al bewezen in een behoefte te voorzien en succesvol producten te kunnen leveren. In een aantal strategiesessies hebben we samen gekeken naar de sterktes en zwaktes van de organisatie in relatie tot de marktsituatie. Op basis hiervan hebben we nieuwe proposities verkend en keuzes gemaakt die de organisatie helpen om de gewenste groei te realiseren.

Marketingmanagement voor scale-ups

Hét kenmerk van een scale-up is uiteraard groei of in ieder geval groeiambitie. Een grote uitdaging in deze fase is het goed organiseren van de marketingactiviteiten binnen de organisatie. Dit kan komen doordat de organisatie nog te klein is voor een volwaardige marketingafdeling, maar zich eigenlijk al wel moet gedragen alsof die afdeling wel bestaat. Ook het vinden van de juiste persoon met het juiste kennisniveau is vaak een uitdaging. XY Marketing Solutions helpt scale-ups door de rol van marketingmanager alvast in te vullen. Dit doen we bijvoorbeeld op basis van detachering of door te fungeren als de externe marketingafdeling van de opdrachtgever.

Lees meer over onze diensten op het gebied van marketingmanagement

Voorbeeld: marketingmanagement voor adviesbureau voor duurzaamheid

Voordat dit adviesbureau voor duurzaamheid klant werd bij XYMS was het bedrijf eigenlijk op zoek naar een allround marketeer in loondienst. Na eerder gewerkt te hebben met juniors, stagiairs en een kandidaat die na één dag al vertrok, bleek een gedetacheerde marketingmanager van XY Marketing Solutions de perfecte oplossing. Op deze manier haalt de organisatie naast een ervaren coördinator ook de backup in huis van specialistische kennis waar deze externe medewerker toegang toe heeft. Dé oplossing voor een organisatie die uiteenlopende behoeften heeft op het vlak van marketing en nog volop aan het ontdekken is.

Marketingondersteuning nodig?

  Kan jouw scale-up wel wat hulp gebruiken bij marketing? XY Marketing Solutions helpt graag met:

  • het formuleren van purpose en doelen van de organisatie;
  • analyse van de interne en externe omgeving;
  • een goed doordachte marketingstrategie;
  • het plannen en voorbereiden van marketingactiviteiten;
  • het coördineren van marketingcampagnes.