Marketingstrategie

Essentieel voor succesvolle marketing is een strategische aanpak. Of je nu digitale marketing inzet of via traditionele kanalen je doelgroep wilt bereiken, het hebben van een heldere strategie die naadloos aansluit bij de doelen en de identiteit van je organisatie is van groot belang. XY Marketing Solutions helpt klanten met het vinden en formuleren van een sterke marketingstrategie waarmee de gewenste doelen kunnen worden gehaald.

Marketingstrategie is de routekaart van het marketingplan.

Strategie op functioneel niveau

De marketingstrategie van een onderneming bevindt zich op functioneel niveau, het laagste strategieniveau. Dit betekent dat de strategie is afgeleid van de bovenliggende ondernemingsstrategie die zich op bedrijfsniveau bevindt. Daarboven kunnen eventueel nog een corporate strategie (een groep bedrijven of business units) en een netwerkstrategie (bij allianties) zijn geformuleerd.

Andere strategieën op functioneel niveau zijn bijvoorbeeld de strategie voor sales en de strategie voor operations. Afstemming tussen die verschillende strategieën is belangrijk voor het succes van de organisatie.

Marketingstrategie bepaalt de route

Met het formuleren van een marketingstrategie leg je vast hoe je je doelen gaat bereiken. Je weet al waar je naartoe wilt, bijvoorbeeld: 20% meer omzet uit bestaande klanten. Je weet alleen nog niet via welke route je daar het beste kunt komen. Dat is waar je een marketingstrategie voor nodig hebt. Je marketingstrategie is de routekaart van je marketingplan; het antwoord op de vraag ‘hoe haal ik mijn marketingdoel?’. Als je dit ‘hoe’ hebt bepaalt is de basis gelegd om verder te gaan met het plannen van de uiteindelijke marketingactiviteiten.

Onderzoek

Om een goede marketingstrategie te kunnen opstellen is onderzoek nodig. Het is bijvoorbeeld belangrijk te weten wat de sterke en zwakke kanten van je organisatie betekenen voor de kansen en bedreigingen in jouw branche. XY Marketing Solutions gebruikt voor dit onderzoek diverse technieken en methoden die onderdeel zijn van onze werkwijze. Denk hierbij aan methodes als:

Marketingstrategie als schakel in een groter geheel

Het opstellen van de marketingstrategie hangt vaak samen met andere werkzaamheden, zoals marktanalyse, interne analyseexterne analyse, concurrentieonderzoek en het formuleren van doelen en KPI’s. Met een passende marketingstrategie kan vervolgens verder gewerkt worden aan het uitwerken van een Customer Journey, het opstellen van buyer persona’s en het maken van een strategische marketingplanning.

Digitale vraagstukken oplossen met XY Marketing Solutions

XY Marketing Solutions is een marketingadviesbureau voor digitale vraagstukken. We hebben ervaren adviseurs in huis met een sterke focus op strategie en brede achtergrondkennis over digitale marketing. Het ontwikkelen van een marketingstrategie is een van onze diensten. We bedienen klanten in vele branches, van commercieel tot non-profit en hebben zowel grotere als kleinere organisatie is ons klantenbestand. We hebben een speciale band met familiebedrijven en salesmanagers. Ook helpen we graag bedrijven die een moeilijk in te vullen marketingvacature hebben.

Benieuwd naar wat XY Marketing Solutions voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op voor een oriënterend gesprek met een van onze marketingspecialisten.

NEEM CONTACT OP