Marketingmanagement zorgt voor resultaat bij Stichting Siriz

Marketing voor een stichting, hoe ziet dat eruit? Wij doen het al jaren voor Siriz.

Eén van de stichtingen in ons portfolio is Stichting Siriz. Sinds 2019 helpen wij deze stichting met het adviseren over marketingstrategie & het begeleiden van de uitvoerende werkzaamheden. Echt marketingmanagement dus! Siriz heeft als non-profit één centrale doelstelling: onafhankelijk hulp en advies verlenen aan onbedoeld zwangere vrouwen. De doelstellingen van de marketingafdeling gaan hand in hand met deze centrale taak:

  1. Het vergroten & verbeteren van de merkbekendheid (brand awareness);
  2. De barrière tot het aanvragen van een contactmoment verlagen (conversies).

Marketing voor non-profits

Het stigma bestaat dat marketing en non-profits moeilijk samen gaan. Wij denken daar echt anders over! Marketing gaat namelijk over doelen halen op een strategische, efficiënte en kostenbewuste manier.

Stichtingen, verenigingen en ANBI-geregistreerde organisaties hebben ook marketinguitdagingen: problemen met het vinden van donateurs en vrijwilligers, uitdagingen in de associatie met de merknaam, het vindbaar maken van de website, enzovoort. Eigenlijk zijn de uitdagingen hetzelfde als die van een commerciële organisatie, alleen dan zonder winstoogmerk.

Wij hebben bewezen dat onze marketingmanagers voor non-profits dezelfde waarde kunnen leveren: we stellen het probleem aan de kaak, leveren een strategische analyse aan de hand van onze methode en zorgen voor de oplossing door deze strak te managen.

Meer over marketingmanagement van XYMS

Marketing én communicatie voor de stichting

De initiële uitdaging van de stichting zat hem in het structureren van het marketing- en communicatieteam. Toen XY Marketing Solutions in 2019 aantrad, waren er geen heldere doelen en was er geen samenhangende taakverdeling. Er zat een enthousiast en hardwerkend communicatieteam, en samen met dit team zijn we aan de slag gegaan om ook professionele marketing toe te voegen aan de organisatie.

Inmiddels worden er, samen met de manager bedrijfsvoering en het zittende communicatieteam, elk jaar de doelen van het marketingteam opgesteld. Siriz levert het budget en wat voor activiteiten er al op de agenda staan; de marketingmanager van XYMS zorgt ervoor dat de doelen meetbaar en haalbaar zijn, dat er elke dag duidelijk is wat er moet gebeuren, dat elke week de MarCom van Siriz on-point is, en dat elke maand op locatie gerapporteerd en vooruitgeblikt wordt over taken, resultaten en learnings.

grafiek groei bezoekers website siriz door marketingmanagement xyms

Een vindbaar platform verzorgen

Het marketingteam van Siriz stelt zich verantwoordelijk voor de reis naar de contactaanvraag toe. Daarbij sturen we op meetbare conversies (anoniem natuurlijk!), een goed vindbaar platform en de juiste boodschappen in doorlopende campagnes. Alles zodat de juiste mensen weten waar ze met alle gemak hulp kunnen vinden.

Om dat te verwezenlijken, hebben we door de jaren heen verschillende uitvoerende werkzaamheden aangestuurd: contentcreatie, campagneoptimalisatie, zoekmachine-optimalisatie, display-advertenties, noem het maar op. Zo ontwikkelt de marketing én communicatie van de stichting zich verder onder onze begeleiding.

Merkbekendheid: je bent niet alleen

Een voorbeeld van één van onze succesen : met Siriz bepaalden we dat de merkbekendheid een versterking kon gebruiken. De stichting is er voor iedereen die hulp nodig heeft met een onbedoelde zwangerschap, en het doel is dat iedereen in Nederland ze zouden kunnen vinden.

Op basis van onze kennis van de case, hebben we samen met Siriz de campagne “Je bent niet alleen” bedacht. In onze werkzaamheden merkten we namelijk dat persoonlijke content (interviews, persoonlijke verhalen) goed aansloegen onder de doelgroepen. Onbedoelde zwangerschappen kunnen als erg spannend worden ervaren, en het idee dat andere mensen je voor zijn gegaan in een hulpvraag, werkt rustgevend. Je bent niet alleen, anderen hebben ook voor deze uitdagingen gestaan, Siriz heeft hen ook kunnen helpen dus ze kunnen er ook voor jou zijn.

Siriz campagne door XYMS

XY Marketing Solutions pakte het management over het online gedeelte van de campagne op. Onze marketingmanager zorgde ervoor dat de juiste content, boodschappen en kanalen klaarstonden zodat SEA- en social-experts met KPI’s en deadlines zo efficiënt mogelijk aan het werk gezet konden worden. Dat de website klaar stond om een enorme toename in verkeer te kunnen accommoderen. En dat er elke twee weken een heldere rapportage gegeven werd, op basis waarvan de campagne bijgestuurd kon worden. Het online component van de campagne ging hand in hand met een offline component waarbij straatborden werden ingekocht. Zo kon de campagne op beide fronten zorgen voor meer merkbekendheid voor Stichting Siriz.

Op deze manier heeft Stichting Siriz zonder al teveel stress één van de grootste campagnes in haar geschiedenis kunnen draaien. Met uitermate positieve resultaten als klapper op de vuurpijl. Sinds de campagne in 2021 zijn het aantal zoekopdrachten tot en met 2022 met wel 400% gestegen.

Zoals je kan zien, kan een marketingmanager van XY Marketing Solutions een enorme impact op je organisatie hebben. Ben je benieuwd naar wat één van onze experts voor jouw bedrijf kan betekenen? Vraag dan informatie aan over onze vrijblijvende Management Pilot: drie maanden lang, dagelijks vrij opzegbaar!

Meer over de pilot