Doelgroepanalyse

Wat is een doelgroepanalyse?

Een doelgroepanalyse is het zoeken naar de meest kansrijke doelgroepen voor de marketing van een product of dienst. Op basis van de kenmerken van de doelgroep en de waardepropositie die is vastgelegd wordt bepaalt welke doelgroepen relevant zijn en op welke manier deze het beste benaderd kunnen worden. Tijdens een doelgroepanalyse worden vragen beantwoord als “past deze doelgroep echt bij onze organisatie?” of “heeft deze doelgroep het probleem dat wij met ons product oplossen?”.

Een goede doelgroepanalyse is onmisbaar voor elke vorm van marketing.

Doelgroepanalyse door XYMS

Het uitvoeren van een doelgroepanalyse door XYMS start met vooronderzoek op basis van aangeleverde informatie of eerdere analyses (bijvoorbeeld een externe analyse). Daarna vindt een inspirerende werksessie plaats waarin de uitkomsten van het onderzoek worden besproken en getest. Afhankelijk van de organisatie kan de test bijvoorbeeld bestaan uit het betrekken van de doelgroep bij de werksessie of het opzetten van een testcampagne via social media.

Gebruikte methoden

Bij het bepalen van de juiste doelgroep gebruiken wij een aantal bewezen methodieken die hun oorsprong vinden in wetenschappelijk onderzoek. De methoden die wij voorafgaand aan de doelgroepanalyse vaak gebruiken zijn:

  • Het Business Model Canvas (BMC)
  • Het Value Proposition Canvas (VPC)

Aanverwante diensten

Een doelgroepanalyse kan zowel worden uitgevoerd als losse dienst, als in combinatie met andere diensten. Het analyseren van de Customer Journey is een dienst die vaak in combinatie met de doelgroepanalyse wordt uitgevoerd. De doelgroepanalyse is ook een belangrijk onderdeel van een MarketingMarathon. In deze meerdaagse serie workshops komen binnen een zeer korte doorlooptijd onderzoek, strategievorming, datacollectie en implementatie aan bod. De volgende diensten en producten zijn sterk verwant aan de doelgroepanalyse:

Digitale vraagstukken oplossen met XY Marketing Solutions

XY Marketing Solutions is een marketingadviesbureau voor digitale vraagstukken. We hebben ervaren adviseurs in huis met een sterke focus op strategie en brede achtergrondkennis over digitale marketing. Een doelgroepanalyse uitvoeren is een van onze diensten. We bedienen klanten in vele branches, van commercieel tot non-profit en hebben zowel grotere als kleinere organisatie is ons klantenbestand. We hebben een speciale band met familiebedrijven en salesmanagers. Ook helpen we graag bedrijven die een moeilijk in te vullen marketingvacature hebben.

Benieuwd naar wat XY Marketing Solutions voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op voor een oriënterend gesprek met een van onze marketingspecialisten.

NEEM CONTACT OP