Haal jij het maximale uit je samenwerking met je marketingbureau?

Werken met een marketingbureau kan soms voelen alsof je een vreemde taal probeert te leren – je hoort wat ze zeggen, knikt vriendelijk, maar ondertussen denk je: “Waar hebben ze het over?” Misschien heb je wel eens een rapport gelezen dat meer leek op een handleiding van je nieuw gekochte auto dan een update over je marketingresultaten.

Om te voorkomen dat jouw marketingcommunicatie een spelletje “zoek de betekenis” wordt, hebben we de Marketingaudit Checklist opgesteld: jouw praktische handleiding om de samenwerking met je marketingbureau helder, effectief en resultaatgericht te maken. Zo weet je zeker dat jullie niet alleen op dezelfde pagina staan, maar ook daadwerkelijk dezelfde taal spreken als het gaat om jouw bedrijfsdoelen.

Deze lijst zet de belangrijkste aandachtspunten op een rij en helpt je om continu te evalueren of je marketingbureau écht bijdraagt aan jouw bedrijfsdoelen.

Download onze marketingaudit checklist

    Een succesvolle samenwerking met een marketingbureau is geen vanzelfsprekendheid. Het vraagt om constante evaluatie en duidelijke afspraken. Onze checklist helpt je om scherp te blijven en zorgt ervoor dat jouw marketinginspanningen altijd in lijn zijn met je bedrijfsdoelen. Heb je door deze marketingaudit checklist gemerkt dat er meer uit de samenwerking gehaald kan worden? Dan kun je ervoor kiezen om een onafhankelijke marketingmanager in te huren die je helpt om de marketinginspanningen weer te stroomlijnen zodat je het maximale uit de samenwerking haalt!

    Marketingaudit checklist: Jouw routekaart naar een succesvolle samenwerking

    De controlelijst voor de marketingaudit dient als een duidelijke routekaart. Hieronder lichten we enkele specifieke punten verder toe die je in de checklist zult tegenkomen:

    1. Doelen en KPI’s: Heb je duidelijke doelen en KPI’s vastgesteld met je marketingbureau? Zorgen deze voor een directe link met je bedrijfsdoelstellingen? Weet jij ook wat die link is? Dit is essentieel om regelmatig de voortgang te meten en te zien of je op de juiste weg zit.
    2. Transparantie: Vraag om inzichtelijke rapportages en zorg dat je begrijpt welke acties zijn ondernomen en waarom. Heb je toegang tot de relevante tools zoals Google Analytics, zodat je zelf ook de vinger aan de pols kunt houden?
    3. Communicatie: Goede communicatie is het fundament van een sterke samenwerking. Stel vragen als iets niet duidelijk is en wees alert op vaktermen die soms een gebrek aan diepgang kunnen verhullen. Kan een marketingbureau ook in begrijpelijke taal uitleggen wat er wordt besproken? Dat is een goed teken.
    4. Kosten versus waarde: Weet je precies wat je krijgt voor wat je betaalt? Niet alleen in kwantiteit, zoals het aantal social posts, maar vooral in de waarde die wordt toegevoegd aan jouw groei en bedrijfsdoelen. Denk hierbij aan de omzet die je genereert uit je marketinginvestering, of de kosten per binnenkomende potentiële klant via je marketingkanalen. Hier moeten ook duidelijke afspraken over gemaakt worden.
    5. Kwaliteit van werk: Naast het behalen van doelen, is het belangrijk om de kwaliteit van het werk te beoordelen. Beoordeel regelmatig de kwaliteit van het werk. Zijn de creatieve uitingen consistent en passen ze bij jouw merkidentiteit? Kleine terugkomende fouten kunnen wijzen op grotere problemen binnen het bureau, zoals slechte onderlinge communicatie.
    6. Samenwerking met de organisatie: Is er een goede samenwerking tussen het marketingbureau en je organisatie? Het is belangrijk dat ze begrijpen waar jouw bedrijf voor staat. Zorg ervoor dat het marketingbureau dit begrijpt en dat “keyplayers” binnen je organisatie regelmatig contact hebben met het bureau om kennis te delen.
    7. Toegang tot sleutelfiguren: Zorg dat je niet afhankelijk bent van één contactpersoon. Toegang tot meerdere experts binnen het bureau zorgt voor continuïteit, vooral als ze verschillende kanalen beheren. Je bent niet afhankelijk van één persoon, wat de impact van personeelsveranderingen kan beperken.
    8. Resultaten versus beloftes: Zijn de beloftes realistisch? Hoe weet je of de resultaten  Zorg dat verwachtingen helder zijn en onderbouwd met meetbare voorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
    9. Referenties en reviews: Vraag bij de start van een nieuwe samenwerking om referenties van andere klanten en lees online reviews om een idee te krijgen van de betrouwbaarheid en effectiviteit van het bureau.
    10. Eigen kennis en onderzoek: Neem de tijd om zelf de basisprincipes van marketing te begrijpen. Dit helpt je om kritische vragen te stellen en beter te beoordelen wat je marketingbureau doet.
    11. Onafhankelijke audit: Twijfel je ondanks alles nog aan de samenwerking? Overweeg een onafhankelijke audit om de prestaties van het marketingbureau te laten evalueren..

    Zoals je merkt, zijn er veel aspecten waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je marketingbureau optimaal presteert. Een goede samenwerking is mogelijk, zelfs met bureaus die nu niet lekker presteren, mits je de juiste afspraken maakt en regelmatig evalueert.

    Twijfel je aan je huidige samenwerking?

      Bij XYMS helpen we je graag verder. Onze marketingaudit biedt een grondige evaluatie van je huidige marketingactiviteiten en geeft je inzicht in kansen en bedreigingen voor jouw bedrijf. Neem contact met ons op en ontdek hoe we jouw marketing naar een hoger niveau kunnen tillen.