Hoe weet je of je marketingbureau zijn werk goed doet?

Je denkt misschien dat je de prestaties van een marketingbureau kunt beoordelen door simpelweg naar de omzetgroei te kijken. Hoewel dit belangrijk is, is het vaak niet de enige indicator van succes. Omzetgroei is niet het enige resultaat waar je naar moet kijken als je het maximale uit de samenwerking wilt halen. Tegenvallende of positieve resultaten kunnen te wijten zijn aan verschillende factoren, waarvan marketing er slechts één is. Er is altijd een sterke connectie tussen marketing, sales en de organisatie. Hier hebben we in een ander artikel al aandacht aan besteed. Het is van groot belang dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over verwachtingen en communicatie. Zelfs zonder diepgaande marketingervaring kun je letten op een aantal cruciale aspecten. De belangrijkste aspecten die passen bij een controlefunctie zullen we in dit artikel meer naar voren laten komen.

Hoe vaak heb je contact met je marketingbureau?

Communicatie is essentieel. Het is belangrijk om regelmatig contact te onderhouden met je marketingbureau, idealiter ook met het hele team, zodat iedereen de urgentie en doelen van jouw bedrijf begrijpt. Een volledige teambespreking hoeft natuurlijk niet elke maand, maar maandelijks contact met minstens één of twee teamleden wordt wel aangeraden. De frequentie van contact kan variëren, afhankelijk van je behoeften en de aard van de projecten. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  • Opstartfase: Tijdens de beginfase is wekelijks of vaker contact gebruikelijk om doelen te stellen, strategieën te bespreken en de voortgang te monitoren.
  • Regelmatige updates: Voor lopende projecten is tweewekelijks contact vaak voldoende om de voortgang te bespreken en aanpassingen door te voeren.
  • Maandelijkse rapportages: Ontvang maandelijks een gedetailleerd rapport en bespreek de resultaten uitvoerig om strategische beslissingen te nemen.
  • Ad-hoc communicatie: Voor urgente kwesties of nieuwe ideeën moet je altijd snel kunnen schakelen met je bureau. Let daarbij op de reactietijd.
  • Kwartaalbesprekingen: Een kwartaalreview helpt om bredere trends te identificeren en plannen te maken voor de komende periode.
  • Jaarlijkse evaluatie: Een jaarlijkse evaluatie biedt de mogelijkheid om de algehele samenwerking te beoordelen en langetermijndoelen te bespreken.

De frequentie van contact moet effectief zijn zonder onnodig belastend te worden. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de communicatie.

Welke cijfers presenteren ze?

De cijfers die een marketingbureau presenteert, moeten aansluiten op de vooraf vastgestelde bedrijfsdoelstellingen. Vaak wordt gekozen voor Key Performance Indicators (KPI’s) omdat deze nauwkeurig gemeten kunnen worden, wat ruimte voor interpretatie minimaliseert. Let erop dat de rapportage overzichtelijk is en zich richt op cijfers waar het bureau daadwerkelijk invloed op heeft.
Hier zijn enkele belangrijke metrics:

  • Websiteverkeer: Totale bezoeken, unieke bezoekers, paginaweergaven, gemiddelde sessieduur, bouncepercentage.
  • Conversies en conversieratio: Aantal conversies, conversieratio, leadgeneratie.
  • Kosten en ROI: Kosten per acquisitie/lead(CPA), kosten per klik (CPC), kosten per duizend vertoningen (CPM), ROI.
  • SEO-prestaties: Zoekwoordranglijsten, organisch verkeer, backlinks.
  • Social Media Metrics: Volgers, engagement, bereik, CTR, aantal posts.
  • E-mailmarketing: Open rate, CTR, bounce rate, conversies via e-mail.
  • Betaalde advertentie metrics: Advertentie-impressies, CTR, engagement rate, bouncepercentage, betrokkenheidspercentage, conversiepercentage.
  • Customer Metrics: Customer Lifetime Value (CLV), churn rate, retentiepercentage.

Een goed marketingbureau presenteert deze cijfers regelmatig en legt uit wat deze betekenen voor jouw organisatiedoelstellingen. Naast deze harde kerncijfers kun je ook als marketingleek kijken naar de soft kenmerken. Ook hier hebben we een checklist voor gemaakt. Bekijk hier onze checklist om het maximale uit je samenwerking met het marketingbureau te halen.

Welke metrics passen bij jouw organisatie?

Elke metric heeft een ander effect op het bedrijfsresultaat. Bijvoorbeeld, meer bezoekers op je website leidt niet direct tot meer bestellingen, en meer bestellingen leidt niet direct tot een omzetstijging. Wat we vaak zien, is een verschil in de focus van Business 2 Business- en Business 2 Consumer-klanten. B2B-klanten richten zich meestal op kwalitatieve leads tegen een lager aantal, terwijl B2C-klanten meer kwantitatieve leads nastreven. Dit heeft invloed op de kosten per lead (CPA) en de inspanning die sales moet leveren na het binnenkomen van de leads, iets waar het marketingbureau geen invloed op heeft. Het is belangrijk om na te gaan welke metrics voor jou belangrijk zijn en dit bespreekbaar te maken met je marketingbureau. Zorg ervoor dat er duidelijkheid is over de verantwoordelijkheden van zowel het marketingbureau als je eigen organisatie en dat deze goed met elkaar samenwerken.

Stroomlijn jouw marketingprestatie door XYMS

Het bovenstaande is maar een klein onderdeel waar je scherp op moet zijn als organisatie en zeker als het gaat om een externe marketingpartij is het voor jou lastig om te begrijpen of sommige marketingmetrics werken voor je organisatie. Door met XYMS in zee te gaan, huur je een onafhankelijke marketingmanager in die namens jou het externe marketingbureau of je interne marketingafdeling aanstuurt. Dit doet hij altijd op basis van de organisatiedoelstellingen en daar mag hij ook op afgerekend worden. Onze marketingmanagers weten welke metrics passen bij jou organisatie en verzorgen de communicatie van marketingbureau naar organisatie en van organisatie naar marketingbureau. Hierdoor onstaat er geen onduidelijkheid meer over verwantwoordelijkheden of resultaten.

Lees meer over marketingmanagement